Richting het einde van de middag, op een mooie dinsdag, trekt de veertienjarige Jegg, met een onvermoeibare glimlach en een stevige motivatie, zijn bolderkar uit de schuur. De wielen knarsen zachtjes over het grindpad terwijl Jegg de bolderkar, gevuld met lokaal geproduceerde eieren, nauwkeurig de oprit af stuurt. Het is tijd voor de wekelijkse ronde door het dorp, en zoals altijd kijkt Jegg ernaar uit om zijn klanten weer te zien en te voorzien van zijn heerlijke eieren.
Joas, maar door de dorpsbewoners al snel omgedoopt tot “Jegg,” is een echte ondernemer in de (eier)dop. Met een hoofd vol dromen en een hart vol passie begon Jegg ruim een jaar geleden met het verkopen van eieren via het unieke concept Egg-sellent. Wat begon als een bescheiden idee om wat zakgeld te verdienen, groeide al snel uit tot een geliefd initiatief in het dorp.
De bolderkar, hoewel simpel van opzet, is een belangrijk symbool geworden in het dorp, want het is niet alleen een duurzame manier van vervoer — geen CO₂-uitstoot, geen motorgeronk — maar het roept bij de klanten ook een gevoel van nostalgie op. Het is voor hen alsof de tijd even stil is blijven staan wanneer ze het gerammel van de kar in de verte horen naderen.
“Kraakverse eieren aan de deur!” roept Jegg vriendelijk bij het eerste huis van de dag. Mevrouw Brouwer opent de deur met een warme glimlach. “Ah, Jegg, precies op tijd, want je weet dat ik niet zonder jouw heerlijke eieren kan,” zegt ze terwijl ze haar pinpas pakt. “En doe maar 20 eieren,” roept ze vanuit de gang, “dan geef ik er ook nog wat aan mijn dochter, want die vindt ze ook voortreffelijk!”
De eieren komen van een boerderij uit de buurt, waar de kippen vrij en vrolijk rondscharrelen. Zo snel als mogelijk nadat de eieren zijn gelegd worden ze door Egg-sellent bij Jegg thuisbezorgd, waarna hij zijn ronde gaat lopen. De gewaardeerde klanten kopen op deze manier lokaal en duurzaam en vinden deze eieren een stuk smaakvoller dan de verse eieren van anderhalve week oud uit de supermarkt. Elke klant die Jegg bezoekt, weet dat ze geen vaste verplichtingen aangaan. Geen abonnementen, geen vaste dagen. Ze kunnen eieren afnemen wanneer ze willen, zonder enige druk.
Jegg neemt altijd de tijd om een praatje te maken. Het is niet zomaar eieren verkopen, het is een stukje gemeenschap opbouwen. De klanten genieten van het persoonlijke contact, iets wat in de moderne wereld vaak ontbreekt. De oude buurman, meneer Janssen, herinnert zich nog de tijd dat er elke week een melkboer en bakker door de straten trok. “Het is fijn dat jij dat weer terugbrengt, Jegg. Je weet niet hoeveel mensen dat waarderen,” zegt hij terwijl hij zijn dozen met eieren zorgvuldig in ontvangst neemt. “En het scheelt me toch een hoop gedoe met die breekbare dingen in de boodschappentas!”
Naast het klantvriendelijke aspect, is Jegg vastbesloten alles zo duurzaam mogelijk te doen. De eieren worden verpakt in herbruikbare kartonnen eierdozen, die klanten netjes teruggeven zodat Jegg ze opnieuw kan gebruiken. Op deze manier behoeft 1 op de 3 klanten maar een nieuwe eierdoos. Dit geeft de klanten ook een fijn gevoel: het is praktisch, vriendelijk voor het milieu, en het draagt op een simpele manier bij aan een betere wereld.
Elke klant voelt zich speciaal. Of het nu een groot gezin is of een alleenstaande oudere betreft, Jegg weet precies hoeveel eieren er doorgaans nodig zijn en hoeveel er in hun koelkast passen. Er is geen harde verkoop. Als iemand een week wil overslaan, is dat prima. Als iemand een extra doos nodig heeft voor een feestje, is dat ook geen probleem. De flexibiliteit is een verademing in een tijd waarin abonnementen en verplichtingen de norm lijken te zijn.
Aan het einde van de dag, met een lege bolderkar en een voldaan gevoel, loopt Jegg moe maar tevreden naar huis. Zijn laatste klant zwaait vriendelijk na en bedankt Jegg voor de goede service en het initiatief dat hij weer toont.
Bij thuiskomst parkeert Jegg de kar weer netjes in de schuur en gaat met een voldaan gevoel naar binnen. Daar berekent hij snel zijn verdiensten. Na een dag hard werken komt hij tot €30,-. Moe maar voldaan kijkt hij naar zijn verdiende bedrag en bedenkt hoeveel hij daarmee voor het dorp heeft kunnen betekenen. Het is niet alleen de moeite waard vanwege de verkochte eieren, maar ook omdat Jegg weet dat dit kleine, simpele baantje veel meer betekent voor de mensen in het dorp. Het brengt een stukje rust, duurzaamheid en verbondenheid terug in hun drukke levens. Jegg bestelt nog even eieren en doosjes bij Egg-sellent voor zijn volgende ronde en springt vervolgens bij pa en ma op de bank, waar al een beker warme chocolademelk op hem stond te wachten.
Dit mag dan hard werken zijn, maar het is hoe dan ook de leukste b’ei’baan van Nederland! Ga ook aan de slag en meld je aan.
Groetjes,
Jegg