3 lekkere gerechten met verse eieren

Op zoek naar inspiratie voor lekkere gerechten met verse eieren? Probeer eens deze 3 heerlijke gerechten die egg-stra lekker zijn met de eieren van Egg-sellent! Bij Egg-sellent draait alles om eieren die rechtstreeks van de boer naar jouw bord komen. En dat proef je!

Japanse Tamagoyaki met groenten

Tamagoyaki is een luchtige, gelaagde Japanse omelet die zacht zoet van smaak is. Door er groenten aan toe te voegen, maak je er een kleurrijk en voedzaam avondgerecht van dat verrassend makkelijk te maken is.

Ingrediënten (voor 4 personen):

– 8 grote eieren

– 4 el dashi (of 2 el water + een snufje bouillonpoeder)

– 2 el sojasaus

– 2 el mirin (zoete rijstwijn; kan vervangen worden door 1 tl suiker + beetje water)

– Snufje zout

– 2 wortels, in heel fijne reepjes gesneden

– 4-5 stengels bosui, fijngehakt

– Een handvol spinazie, grof gehakt (optioneel)

– Olie om in te bakken

Bereiding:

1. Eimengsel maken

Klop de eieren in een kom samen met dashi, sojasaus, mirin en zout. Voeg daarna de fijngehakte groenten toe en meng goed.

2. Omelet bakken (laagjesmethode)

Verhit een kleine koekenpan (bij voorkeur rechthoekig, maar een ronde kan ook) op middelhoog vuur en vet licht in met olie. Giet daarna een dun laagje eimengsel in de pan, zodat de bodem net bedekt is. Bak tot de onderkant bijna gestold is maar de bovenkant nog zacht.

3. Oprollen

Rol voorzichtig de omelet van één kant naar de andere kant op, zoals een sushirol en schuif de rol naar één kant van de pan en vet opnieuw licht in.

4. Nieuwe laag toevoegen

Giet opnieuw een dun laagje eimengsel in de pan, til de omeletrol iets op zodat de nieuwe laag eronder kan lopen. Laat weer bijna stollen en rol de eerste rol eroverheen. Herhaal tot al het eimengsel op is en je een dikke, gelaagde omeletrol hebt.

5. Serveren

Haal de omelet uit de pan en laat even iets afkoelen. Snij de omelet daarna in plakjes van 2-3 cm en serveer met rijst, een lichte sojasausdressing of wat sesamzaadjes.

Spaghetti carbonara

Een echte klassieker! En met verse eieren van Egg-sellent smaakt hij nóg beter.

Ingrediënten (voor 4 personen):

– 4 verse eieren

– 200 g spekjes

– 300 g spaghetti

– Parmezaanse kaas

– Peper

Bereiding:

1. Kook de pasta
Breng een ruime pan met water aan de kook en kook de spaghetti al dente. Bewaar een kopje van het kookvocht (dat helpt straks om de saus extra romig te maken).

2. Bak de spekjes
Terwijl de pasta kookt, bak je de spekjes in een koekenpan. Laat ze goudbruin en knapperig worden.
Haal de pan daarna van het vuur, maar laat de spekjes erin liggen.

3. Klop de saus
Kluts in een kom de verse eieren met de geraspte parmezaanse kaas en flink wat versgemalen zwarte peper. Gebruik alleen de dooiers als je een extra rijke saus wilt, of voeg één heel ei toe voor iets meer luchtigheid.

4. Combineer alles
Giet de pasta af en voeg de spekjes toe. Giet dan het eimengsel erbij en roer. De restwarmte van de pasta gaart de eieren zachtjes, waardoor er een fluweelzachte saus ontstaat, zonder dat het ei stolt.

5. Breng op smaak
Voeg eventueel een scheutje van het bewaarde kookvocht toe als de saus te dik is. Proef, kruid bij met peper, en bestrooi met extra parmezaanse kaas.

Shakshuka

Shakshuka is een klassieker uit het Midden-Oosten: eieren gepocheerd in een kruidige tomaten- en paprikasaus. Het geheim van een perfecte shakshuka? Verse eieren van de boer, zoals die van Egg-sellent. Die geven de saus een rijke, romige textuur en houden hun vorm perfect tijdens het pocheren.

Ingrediënten (voor 4 personen):

– 8 verse eieren

– 2 uien, gesnipperd

– 2 rode paprika’s

– 4 teentjes knoflook, fijngehakt

– 800 g tomatenblokjes (uit blik of vers)

– 2 tl gerookt paprikapoeder

– 1 tl chilivlokken

– Zout en peper

– 4 el olijfolie

– Eventueel feta of volkorenbrood om erbij te serveren

Bereiding:

1. Fruit de groenten
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui 3 à 4 minuten tot hij glazig is. Voeg de paprika en knoflook toe en bak nog 5 minuten tot de paprika zacht wordt.

2. Maak de saus
Voeg de tomatenblokjes, paprikapoeder en chilivlokken toe. Laat de saus 10 à 15 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed intrekken. Breng op smaak met zout en peper.

3. Pocheer de eieren
Maak kleine kuiltjes in de saus en breek de eieren erin. Dek daarna de pan af en laat de eieren 5 à 7 minuten pocheren, afhankelijk van hoe zacht je de dooiers wilt (het wit moet volledig gestold zijn, de dooier lekker romig).

4. Afwerking
Bestrooi met verse kruiden en eventueel verkruimelde feta. Serveer direct uit de pan met warm brood.

Heb jij na het lezen van deze blog ook zin om meteen de keuken in te duiken? Bestel dan snel verse eieren bij de Egg-spert bij jou in de buurt en laat het kookplezier beginnen. Alvast een smakel’ei’k!